Saturday, February 26, 2011

Sendiri Buat !!

Salam..

Disebabkan aku kesorangan di rumah arini ..perut pn dah bunyi lagu hindustan..pikir2 nk masak apa la ye..buka peti kuarkan bahan2 tp xthu lg nk msk apa ni...haha..last2 rasa nk makan mee kungfu..mmg tiap kali kalo kuar pi mne2 kedai makan..menu ni jer aku pilih.( padahal malas nk pk ) so arini aku buat sndri..sedap ke tak aku sndri yang makan...aku pn berkungfu la ala2 jackie chan...nasb baik my mom xde..kalo x..aku rasa dgn mom2 aku berkungfu sama..actually xssh pn nk mask mee kungfu ni ..korang bayang jela cmne pn mesti jadi..sedp ke x lain kira..aku search2 jugak kt tenet cr resipi nie..baca2 ala-ala gitu..Finally....siap jugak..wah boleh tahan selera aku ni..aku masak dah cam makan untuk 2org...haha..tp xperla..janji siap kite pn makan..nyum2..boleh tahan la aku mask..sedp jugk (sndiri puji sbb sndri mkan)..cam masakan kedai..hehe..habis licin lunch aku arini..so kenapa mesti beli kalo anda boleh buat sendiri ..(^_~).. 

Okey guys..kat sini aku kasi resipi ( ini pn aku copy kt tenet) xyah tiru bulat2..buat ikt suka hati la..kalo xtahu nak makan apa..try this okey!!

MEE KUNGFU 
Bahan A
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]
Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas. 
Okey kita kasi gambar camne rupa..aku buat pn lebih kurang gini la rupanya..camne nampk sedop x..

No comments:

Post a Comment